Astronot Kıyafetinin Özellikleri

Resim
   Yaşamakta olduğumuz 21. yüzyıl uzay çağı  olarak bilinmektedir. Uzaya fırlatılan uydular , gönderilen astronotlar , keşfedilen  gezegenler bu yüzyılda teknolojinin gelişmesiyle beraber artmıştır. NASA 'nın ;  Mars 'ta su bulunduğu ve yaşanılabilir olduğu açıklamalarından sonra insanların uzay merakı bir hayli artmış durumda.    Binlerce yıl öncelerden beri insanlar uzayla ilgili araştırmalar yapmışlar. Teleskopları icat ederek gezegenleri ve yıldızları daha yakından incelemişler. Bir gün insanoğlunun Dünya 'ya 384.400 km uzaklıktaki Ay 'a ayak basmasının imkansız olduğunu düşünmüş olabilirler. Fakat insanoğlu 55.000.000 km uzaklıktaki Mars 'a araç yollamış ve Mars 'ı oradaymış gibi rahatça gezmiş. Bunlar 2.000   yıl önce yaşamış insanlara göre imkansız olaylar. Ta ki bizim imkansız gördüğümüz uzayda yaşamak gibi.. Belki 2500 lü senelerde insanoğlu tamamen Mars 'a yerleşecek, gösterişli yapılar, yapay okyanuslar, denizler, g...

Soluk Alma - Verme Olayı

Soluk Alma

Soluk alma sürecinde aşağıdaki olaylar gerçekleşir:

- Diyafram ve kaburgalar arası kaslar kasılır.

- Diyafram aşağı doğru hareket eder ve düzleşir.

- Kaburgaların uçlan yukarı doğru hareket eder.

- Göğüs kafesi genişler ve akciğerlerin hacmi artıp, basıncı azalır.

- Atmosfer basıncı > akciğer basıncı olduğundan hava akciğerlere dolar.

Bu olaya soluk alma denir. Böylece alveoldeki oksijen yoğunluğu artar. Oksijen alveol boşluğundan alveolleri saran kılcal damarlara; karbondioksit ise kandan alveollere geçer. İnsanlar ve memelilerde, negatif basınçla nefes alma yöntemi kullanılır. Bu canlılar havayı akciğerlere itmek yerine içeriye çekerler. Soluk almak için diyafram ve kaburgalar arası kasların kasılması gerekir. Bu nedenle soluk alma aktif bir olay olup çalışma gerektirir.

Soluk Verme

Soluk verme sürecinde aşağıdaki olaylar gerçekleşir:

- Diyafram ve kaburgalar arası kaslar gevşer.

- Diyafram yukarı doğru hareket eder ve kubbeleşir.

- Kaburgaların uçlan aşağı doğru hareket eder.

- Göğüs kafesi daralır ve akciğerlerin hacmi azalıp, basıncı artar.

- Akciğer basıncı > atmosfer basıncı olduğundan akciğerlerde sıkışan hava dışarı verilir.

Bu olaya soluk verme denir. Böylece alveollerdeki kirli hava vücuttan uzaklaştırılır. Soluk vermek için diyafram ve kaburgalar arası kasların gevşemesi gerekir. Bu nedenle soluk verme pasif bir olaydır.

Her soluk alış verişle akciğere giren ve akciğerden çıkan havaya tidal hacim denir. Dinlenme halindeki insanlarda bu ortalama 500 ml kadardır. Maksimum düzeyde soluk alma ve soluk vermedeki tidal hacim ise vital kapasite olarak adlandırılır. Ergin bir erkekte vital kapasite 4,8 L'dir. Kuvvetli nefes verdikten sonra akciğerlerde kalan havaya rezidüel hacim denir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darkorbit Uridium Kasma Taktiği

Astronot Kıyafetinin Özellikleri

Fosforilasyon Çeşitleri