Astronot Kıyafetinin Özellikleri

Resim
   Yaşamakta olduğumuz 21. yüzyıl uzay çağı  olarak bilinmektedir. Uzaya fırlatılan uydular , gönderilen astronotlar , keşfedilen  gezegenler bu yüzyılda teknolojinin gelişmesiyle beraber artmıştır. NASA 'nın ;  Mars 'ta su bulunduğu ve yaşanılabilir olduğu açıklamalarından sonra insanların uzay merakı bir hayli artmış durumda.    Binlerce yıl öncelerden beri insanlar uzayla ilgili araştırmalar yapmışlar. Teleskopları icat ederek gezegenleri ve yıldızları daha yakından incelemişler. Bir gün insanoğlunun Dünya 'ya 384.400 km uzaklıktaki Ay 'a ayak basmasının imkansız olduğunu düşünmüş olabilirler. Fakat insanoğlu 55.000.000 km uzaklıktaki Mars 'a araç yollamış ve Mars 'ı oradaymış gibi rahatça gezmiş. Bunlar 2.000   yıl önce yaşamış insanlara göre imkansız olaylar. Ta ki bizim imkansız gördüğümüz uzayda yaşamak gibi.. Belki 2500 lü senelerde insanoğlu tamamen Mars 'a yerleşecek, gösterişli yapılar, yapay okyanuslar, denizler, g...

Süzülme ve Geri Emilim

SÜZÜLME

Yüksek kan basıncı etkisiyle kan sıvısının glomerulus kılcallarından Bowman kapsülüne geçmesine süzülme denir. Glomerulus kılcalları, su ve suda çözülmüş küçük maddelere karşı geçirgen; kan hücreleri ve plazma proteinleri gibi büyük maddelere karşı geçirgen degildir. Bu nedenle, Bowman kapsülüne süzülen sıvıda su, glikoz, amino asit, tuz, vitamin, azotlu atıklar ve diğer küçük moleküller bulunurken; kan hücreleri ve plazma proteinleri bulunmaz.

Süzülme ile Bowman kapsülüne geçen ilk süzüntüdeki maddelerin konsantrasyonları, kan plazmasındakiyle hemen hemen aynıdır. Süzülme olayı yüksek kan basıncından dolayı pasif taşıma ile tek yönlü olarak gerçekleşir. Bu nedenle süzülme olayı sırasında ATP harcanmaz.

Bir çift böbrekten normal koşullar altında bir günde 1600 L kan geçer. Bu büyük hacmin 180 L glomeruluslardan süzülür. Her gün ortalama 1.5 - 2 L idrar çıkarttığımız düşünülürse, glomeruluslardan süzülen sıvı hacminin %99'unun geri emilmesi gerekir.

GERİ EMİLİM

Süzülme olayı ile glomerulustan Bowman kapsülüne geçen süzüntü içindeki yararlı ve gerekli maddelerin (su, iyonlar, glikoz, amino asit gibi) nefron kanalcıklarında ilerlerken, kanalcık epitel hücreleri tarafından alınarak kanalcıkları saran kılcal damarlara verilerek yeniden kan dolaşımına katılmasına geri emilim denir.

Geri emilim olayı ozmoz, difüzyon ve aktif taşıma ile gerçekleştirilir. Aktif taşıma için gerekli olan ATP, kanalcık epitel hücrelerinde bol miktarda bulunan mitokondriden karşılanır.

Geri emilim olayı nefronun proksimal tüp, henle kulpu, distal tüp ve idrar toplama kanalında gerçekleşir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darkorbit Uridium Kasma Taktiği

Astronot Kıyafetinin Özellikleri

Fosforilasyon Çeşitleri