Tek hücreli bir
zigotun geçirdiği evrelerle gelişen
insan vücudu çok karmaşık bir yapıya sahiptir.
Tıp geliştikçe bu karışık yapı keşfediliyor ve bilim dünyasıyla beraber tüm insanları şaşırtan ilginç bilgilere ulaşılıyor. Bu ilginç bilgilerden bazılarını bu yazımızda sizlerle paylaşacağız.
İnsan kalbinin yarattığı basınç, kanı 10 metre yüksekliğe fırlatabilir. Bu sayede kalpten pompalanan kan çok kısa bir sürede vücudumuzun her yerine yayılabilir. Organlarımız ve damarlarımız bu basınca dayanıklıdır, zarar görmezler.
Kalbimiz dakikada ortalama 70 kere atar. Bu atışa göre, 70 yaşındaki bir insanın kalbi 250 milyon kere atmış ve bu süre içerisinde 167.561.600.000 kilo kan damarlara pompalanmıştır.
İnsan kalbi ömrü boyunca bir kamyonu aya götürüp geri getirebilecek kadar enerji üretir.
İnsan vücudundaki damarların uzunluğu toplam 96.000 km dir. Dünyanın çevresi 40.075 km olduğuna göre, vücudumuzda dünyayı iki kereden fazla dolaşacak uzunlukta damar var.
Bir insan ömrü boyunca iki yüzme havuzunu dolduracak kadar tükürük üretir.
Mide asidi bir jileti eritebilecek kadar kuvvetlidir. Bu yüzden, midenin kendi kendini yok etmemesi için mide iç çeperi 3-4 günde bir kendini yeniler.
Beyine giden ve gelen sinir sinyallerinin hızı saatte 273 km ye ulaşabiliyor. Böylece çevremizde gerçekleşen olaylara anında tepki vermemiz sağlanıyor.
İnsan beyninin kapasitesinin 3 ile 1000 Terabayt arasında olduğu düşünülüyor. 900 yıllık İngiliz Tarih Arşivi 70 Terabayt olduğuna göre mükemmel bir kapasitemiz var.
Beyinin %80 i sudur. Televizyonlarda ve üstte kullandığımız resimde gördüğünüz beyin çok gerçekçi değil. Beynin yapısı daha çok jöleye benziyor.
Uzun süreli açlık durumunda insan beyni son bir kurtuluş çaresi olarak kendi kendini sindirecektir.
En büyük iç organımız ince bağırsağımızdır. İnsan boyunun yaklaşık 4 katı uzunluğunda olan ince bağırsak, çok fazla dolanarak karın boşluğuna sığmayı başarıyor.
İnsan gözü dijital bir kamera olsaydı 567 megapiksel olurdu. Şöyle ki havanın açık olduğu bir gece gökyüzüne bakarsanız 2.5 milyon ışık yılı uzaklıktaki Andromeda galaksisini görebilirsiniz. Bu, gözlerinizin küçücük bir ışık huzmesini yakalayacak kadar hassas ve güçlü olduğunu gösterir.
Her saatte derimizden 600.000 parça dökülür. 70 yaşındaki bir insan, hayatı boyunca yaklaşık 48 kilo deri dökmüştür.
Derinizin tüm hücreleri 27 günde bir yenilenir. Bu demek oluyor ki insanlar da yılanlar gibi deri değiştirebiliyor ve bunu her ayda bir yapıyoruz.
Derinizin her 2.5 santimlik kısmında 32 milyon civarı bakteri vardır. Bu bakterilerin çoğu zararsızdır ve vücut sağlığımız için çalışırlar.
Vücudumuzda her dakika 300 milyon hücre ölürken, 200 milyon hücre üretiliyor. Vücudumuzda 50 trilyon hücre olduğunu düşünürsek her dakika kaybettiğimiz birkaç yüz milyonluk hücre kaybının pek önemi yok.
Kalbimizin sol tarafta olması nedeni ile sağ akciğerimiz, sol akciğerimizden daha büyüktür.
Akciğerlerimizin yüzey alanı bir tenis kortunun alanı kadardır. Yaklaşık 75m² olan akciğerlerimiz, 16m² olan derimizin 5 katı kadar yüzey alanına sahiptir.
Hapşırma hızımız saatte 160km ye ulaşırken, öksürme hızımız 100km ye ulaşabilir.
Her insanın parmak izi gibi dil izi de birbirinden farklıdır. Suç işleyecekseniz dil izinizi de gizlemekte fayda var.
Yorumlar
Yorum Gönder