Astronot Kıyafetinin Özellikleri

Resim
   Yaşamakta olduğumuz 21. yüzyıl uzay çağı  olarak bilinmektedir. Uzaya fırlatılan uydular , gönderilen astronotlar , keşfedilen  gezegenler bu yüzyılda teknolojinin gelişmesiyle beraber artmıştır. NASA 'nın ;  Mars 'ta su bulunduğu ve yaşanılabilir olduğu açıklamalarından sonra insanların uzay merakı bir hayli artmış durumda.    Binlerce yıl öncelerden beri insanlar uzayla ilgili araştırmalar yapmışlar. Teleskopları icat ederek gezegenleri ve yıldızları daha yakından incelemişler. Bir gün insanoğlunun Dünya 'ya 384.400 km uzaklıktaki Ay 'a ayak basmasının imkansız olduğunu düşünmüş olabilirler. Fakat insanoğlu 55.000.000 km uzaklıktaki Mars 'a araç yollamış ve Mars 'ı oradaymış gibi rahatça gezmiş. Bunlar 2.000   yıl önce yaşamış insanlara göre imkansız olaylar. Ta ki bizim imkansız gördüğümüz uzayda yaşamak gibi.. Belki 2500 lü senelerde insanoğlu tamamen Mars 'a yerleşecek, gösterişli yapılar, yapay okyanuslar, denizler, g...

Sindirim Sisteminin Sağlığı

Mide ve bağırsak kanalının iltihaplanması olarak bilinen gastrit hastalığı, bazı bakteri ve virüs çeşitlerinin enfeksiyonu sonucu oluşur. Gastrit hastalığına yol açan mikroorganizmalar uygun olmayan şekilde hazırlanmış yiyeceklerin tüketimi veya kirli suların tüketimi ile vücuda bulaşabilir. Ayrıca bu hastalık, mide iç yüzeyinin mukus ile yeterince kaplanamaması durumunda, mide öz suyunda bulunan HCl ve pepsinin mukozaya zarar vermesi ve iltihaplanmaların oluşması sonucu da ortaya çıkar. Gastirit'in tedavi edilmemesi durumunda, midede yara oluşumun görüldüğü ülser hastalığı ortaya çıkar.

Bilim insanları mide duvarında ülser adı verilen hasarlı bölgelerin oluşumuna psikolojik stres ve yaşam tarzı sonucu aşırı miktarda mide asitinin (HCI) salgılanmasının neden olduğunu düşündüler. Ancak, 1982'de Avustralya'lı araştırmacılar Barry Marshall ve Robert Warren, mide ülserinin HCI'nin fazla salgılanmasının yanı sıra aside dirençli bir bakteri olan "Helicobacter pylori" tarafından oluşturulan bir enfeksiyon olduğunu ve bu hastalığın antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebileceğini gösterdiler.

Kalın bağırsağımızda, çoğunluğunun zararsız olduğu zengin bir bakteri topluluğu yaşamaktadır. Sindirilmemiş organik biyotin, folik asit, K ve bazı B vitaminlerini üreterek, günlük besinlerdeki vitaminlere destek oluşturur. Bununla birlikte, kalın bağırsak mukozası bakteriyel ya da viral bir enfeksiyon sonucu hasar görmüş ya da tahriş olmuşsa normalden çok daha az su ve elektrolit emilimi olacağından ishal görülür. Kolera gibi hastalıkların yol açtığı aşırı ishal, saatler içerisinde ölüme yol açabilecek düzeyde hızlı su ve elektrolit kayıplarına neden olabilir.

İshalin tersi bir sorun olan kabızlık ise, kalın bağırsaktan çok fazla miktarda su emilimine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu duruma peristaltik hareketlerin yavaşlaması ile bağırsak içeriğinin sindirim kanalında yavaş ilerlemesi ve gereğinden daha uzun süre kalması yol açar.

Sindirim sistemi rahatsızlıklarından biride laktoz hassasiyetidir. Yeni doğan çocuklarda tek besin kaynağı olan süt, ilerleyen yaşlarda yeterince tüketilmezse, laktozu sindiren laktaz enzimi yetersiz üretilmeye başlanır. Böylece bir birey sütün içindeki laktozu sindiremez ve süt içtiğinde ağrı, gaz, karın şişkinliği ve ishal şikayeti ile karşılaşır.

Her yaş grubunda ortaya çıkabilen diş çürükleri çiğneme bozukluklarına neden olur. Diş çürümesi, diş plakları üzerinde yerleşmiş olan bakterilerin dişlere zarar vermesi sonucunda ortaya çıkar. Bu bakteriler özellikle karbonhidratlı besin atıklannın fazlalığına bağlı olarak sayılarını artırırlar ve asit üretirler. Bu asitler mine tabakasına zarar vererek dişte bir delik açılmasına yol açar. Açılan delikten bakteriler daha hızlı giriş yaparak diş kaybına neden olabilir.

Aftlar; yanak ve dudakların iç yüzeyinde, dilde, diş etlerinde oluşan küçük, beyaz renkli ve ağrı veren yaralardır. Stres, beslenme yetersizliği, vücut direncinin azalması gibi durumlarda ağızdaki bakteri florasının bozulması sonucu oluşur. Özel bir tedavi gerektirmeden on gün içinde iyileşebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darkorbit Uridium Kasma Taktiği

Astronot Kıyafetinin Özellikleri

Fosforilasyon Çeşitleri