Sinir Sistemi Hastalıkları
SİYATİK
Omurilikten çıkan ve ayak baş parmağına kadar uzanan siyatik siniri, insan vücudundaki en uzun aksona sahip sinirdir. Bu sinir, kalçanın arka bölümünden geçer ve bacak arka yüzü boyunca ilerleyerek, diz çevresinde dallara ayrılır. Bacağımızın kuvvetini, hissini, refleksini yani tüm elektriğini iletir.
Siyatik sinirini veya beldeki köklerini sıkıştıran birçok sebep "siyatik ağrısı"na yol açar. En önemli sebep beldeki kökleri sıkıştıran bel fıtığıdır. Hastalık kalçaya doğru yayılan bel ağrılarıyla başlar. Ağrı sinir boyunca kasıktan ayağa kadar yayılır. Tedavisinde dinlenme, sıcak ve fizik tedavi uygulamaları tercih edilir.
MULTİPL SKLEROZ
MS olarak ifade edilen bu hastalık otoimmün bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip kişilerin bağışıklık sistemi merkezi sinir sistemindeki nöronların miyelin kılıflarındaki proteinlere karşı antikorlar üretirler. Miyelin kılıfların yabancı bir madde gibi görülmesiyle oluşturulan antikorlar miyelin kılıfları parçalamaya başlar.
MS'den kaynaklanan semptomlar ve hasarlar, antikorların merkezi sinir sisteminde saldırdıkları yere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu hastalığın belirtileri genel olarak öncelikle kaslarda güçsüzlük, görme ve konuşmada bozukluklar, yanma ve karıncalanma hissi şeklinde ortaya çıkar. Daha çok 20 40 yaşları arasında ortaya çıkan bu hastalık, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılarak tedavi edilmeye çalışılmaktadır.
EPİLEPSİ (SARA)
Epilepsi hastalığı, milyarlarca nöron arasındaki elektriksel iletim sırasında anormal elektrik yayılmasıyla ortaya çıkan geçici bir beyin fonksiyonu aksaklığı olarak kabul edilir. Bu hastalık ruhsal bir hastalık değildir ve zekâ geriliği ile bir ilgisi yoktur.
Epilepsi hastalığı belli aralıklarla seyreden nöbetler halinde kendini gösterir. Hastalar epilepsi nöbetleri sırasında bilinç kaybı, titreme ve bazen de ağızdan köpük çıkması durumu yaşayabilir. Bu nöbetler bazen dışandan farkedilmeyecek kadar hafif ve kısa seyredebilirken bazen de uzun ve şiddetli de olabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder