Sinir Sistemi Rahatsızlıkları
ALZHEİMER HASTALIĞI
Alzheimer hastalığı, olayları karıştırma ve hafıza kaybıyla karakterize olan bir bir çeşit bunama ya da zihinsel bozukluktur. Hastalığın görülme sıklığı yaşla bağlantılı olarak artar. Bu hastalığa sahip kişiler, hastalığın ileri aşamalarında kendi bakımlarını yapamayacak duruma gelirler ve aile bireylerini bile tanıyamazlar.
Alzheimer hastalığında amiloyit denilen bir protein nöronların dış kısmında birikerek plaklar oluşturur. Bu plaklar çevredeki nöronların ölmesine neden olur. Bu durumun sonucunda ise beyin dokusunda önemli bir ölçüde küçülme gözlenir. Günümüzde görülme sıklığı artan ve hatta gençlerde de görülebilen bu nörolojik hastalığın tedavisi henüz bulunamamıştır.
PARKİNSON HASTALIĞI
Bir motor bozukluk olan Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı gibi ilerleyicidir ve yaş ilerledikçe daha sık rastlanır. Bir beyin hastalığı olan Parkinson'un belirtileri arasında kas titremeleri, denge bozukluğu, eğilmiş duruş ve ayakları sürüyerek yürüme görülür. Bu hastalarda yüz kasları ifadenin anlaşılmasını güçleştirecek ölçüde sabitlenmiştir.
Parkinson hastalığı, beynin "Substantia nigra" adı verilen bölgesinde bulunan ve dopamin üreten nöronların kaybedilmesiyie oluşur. Hareket kontrolü ile ilgili nörotransmitter maddelerden biri olan dopamin eksikliği yüzünden mesajlar düzgün iletilmez. Böylece Parkinson belirtileri ortaya çıkar. Birçok Parkinson olgusunda hastalığın tanımlanabilir bir nedeni ve kesin bir tedavisi yoktur. Ancak hastalığın ilaç veya tıbbi yöntemlerle olumsuz etkileri azaltılabilmektedir.
MENENJİT
Menenjit, beyni saran zarların (meningens) iltihaplanmasıyla oluşan, hemen tedavi edilmezse işitme kaybı, beyin hasarı ve ölümle sonuçlanabilen ciddi bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Beyin zarını aşmayı başaran hastalık etmeni, beyin omurilik sıvısına bulaşarak iltihaplanmanın kafa sinirlerinin köklerine, omurilik sinirlerine, ince zar altındaki beyin ve omurilik dokularına yayılmasına da neden olabilir. Hastalık etmeni, solunum yoluyla veya ellerle vücuda alınır. Menenjitin bakteriyel ve virütik olmak üzere iki tipl vardır. Viral menenjit genellikle daha sık görülür ve daha kolay atlatılır. Ancak, bakteriyel menenjit, erken tanı konulduğunda antibiyotikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.
Bu hastalığın belirtileri arasında ateş, şiddetli baş ağrısı halsizlik, iştahsızlık, ensede ağrı, bilinç bulanıklığı, titreme ve üşüme olabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder