Sinir Sisteminin Sebep Olduğu Hastalıklar
ÇOCUK FELCİ (Poliomyelitis)
Polio virüsünün yol açtığı omurilikteki motor sinir hücrelerinin tahribatı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan organ felçleri ile seyreden viral ve bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle 1-4 yaşları arasındaki çocuklarda görülmekle birlikte aşılama ile tamamen önlenebilen bir hastalıktır. Genellikle ateş ya da üst solunum yolu enfeksiyonu ile başlayarak kol, bacak ve gövde kaslarında felçlere, omurgada eğriliklere ve bacakta kısalığa yol açar.
KUDUZ
Kuduz, köpek, kedi, yarasa vb. hayvanların tükürük salgısında bulunan virüs ile yayılan bir hastalıktır. lsırıkla veya yaralara kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile geçer. Deri veya mukozadan vücuda giren virüs, önce merkezi sinir sistemine, oradan da hızla beyne ulaşır. Beyinde çoğalan virüs, yeniden otonom sinirler yolu ile tükürük bezleri, böbrek üstü bezi, böbrek, akciğer, karaciğer gibi diğer organlara ulaşır. Virüsün özellikle tükürük bezine ulaşması hastalığın salya ile bulaşmasını sağlar. Hastalığın kuluçka süresi ortalama 40 gün olup 8 günden 2 yıla kadar değişebilir. Kuluçka süresi içinde kuduz aşısı veya anti serumu yapılırsa hastalık belirti vermeden önlenebilir.
Hastalık halsizlik, huzursuzluk, depresyon ve ateş ile başlar. Hastalığın merkezi sinir sistemine yerleşmesi ile burada kanlanma artar, sinir hücrelerinin çekirdekleri harap olmaya başlar ve bu kusurlu sinir hücreleri vücut savunma hücreleri tarafından ortadan kaldırılır. Bölgeye gelen iltihaplı hücrelerin artışı ile beyin iltihabı meydana gelir. Bu hastalıkta hidrofobi (sudan korkma) önemli karakteristik bir özelliktir. Hidrofobi, aslında sanılanın aksine "korkma" değildir. Hasta susuzluk çekmesine rağmen, su içme teşebbüsü sırasında boğaz kaslarının kasılması nedeniyle tıkanma, boğulma hissi ortaya çıktığından su içemez ve suya karşı isteksizdir.
ALKOL ve MADDE BAĞIMLILIĞI
Alkolün en fazla tahribata neden olduğu organlardan biri beyindir. Alkol, beyin hücrelerini öldürdüğü için zamanla beyin küçülür. Aşırı alkol tüketimi mantıklı düşünme, karar verme ve hareket etme yeteneklerinin bozulmasına, hafızanın zayıflamasına ve uyku bozukluklarına sebep olmaktadır. Benzer şekilde sigara ve diğer uyuşturucu maddelerin de sinir hücrelerine zarar verdiği ve yeni hücrelerin oluşturulmasını engellediği yapılan araştırmalar sonucunda ispatlanmıştır. Beyin ve akıl sağlığının en büyük düşmanı uyuşturuculardır. Uyuşturucu bağımlılarında beliren ilk olgu, akıl ve sinir hastalıklarıdır.
Delilik, erken bunama, şuur kaybı, uykusuzluk, felçler, halüsinasyonlar, zekâ ve hafıza kayıpları sık karşılaşılan durumlardır.
Yorumlar
Yorum Gönder