Sınavlara Çalışma Yöntemleri
Sınavlar hayatımızın olmazsa olmazlarındandır. Hele ki öğrencilik yıllarında karşımıza bol bol çıkarlar. Aslında hayatımızın kendisi de bir sınav ve bu sınavlarla başa çıkamazsak her zaman kaybeden taraf oluruz.
Sınavlara Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sınavlarımıza çalışırken gerekli ekipmanları yanımızda bulundurmalıyız. Konuyla ilgili işe yarayabilecek tüm kaynakları toplarsak her çeşit bilgiye daha kolay ulaşabiliriz. Farklı ekipmanlardan yararlanmak her zaman daha iyidir ve büyük bir avantajdır. Farklı soru tiplerini görür ve çözüm yollarını öğreniriz.
Sınava çalıştığımız ortam da en önemli etkenlerdendir. Işık şiddeti, gürültü, renk uyumsuzluğu gibi nedenler konsantrasyonumuzu bozabilir. Bu yüzden en uygun şartlar altında çalışmalıyız. Kendimize uygun bir çalışma ortamı hazırlamak, dikkat dağınıklığını minimum seviyeye düşürür.
Ruh halimiz de sınavlara çalışırken önemlidir. Sakin kafada, rahat rahat çalışmak varken sinirli veya stresli bir şekilde çalışmak bize hiç bir şey kazandırmaz. Kazandırmanın aksine zaman kaybına neden olur. Bu yüzden kafamızı dinlendirmeli ve derse tam bir şekilde konsantre olmalıyız.
Çalışma Anında Yapılması Gerekenler
Sınava çalışırken dikkatli bir şekilde okuyup anlamalıyız. Anlamadığımız yerleri tam emin olmadıkça geçmemeliyiz. Çünkü sınavda nerden soru geleceği belli olmaz. Senin atlayıp da geçtiğin soru birebir karşına çıkabilir. Bu yüzden tam kavramadıkça diğer konulara geçmemeliyiz.
Kendi hızımızı belirleyip ona göre tempo tutmalıyız. Hızımızı zamanla artırmak çok çok yararlı olur. Fakat birden hızlı başlamak bir şey kazandırmaz. Sadece anlamamamıza ve tekrardan okumamıza neden olur. Bu da tam anlamıyla zaman kaybıdır. Hızımızı kademe kademe artırırsak YGS gibi sınavlarda da daha fazla soru çözüp netlerimizi yükseltebiliriz.
Saate göre asla ve asla çalışmamalıyız. Saate göre çalışırsak kafamızda otomatikman şu saat gelse de çalışmayı bitirsem yargısı oluşur. Bu yüzden konu bitirme odaklı çalışmak çok daha yararlıdır. Fakat belli bir süreden sonra kafan almıyorsa, konular karıştıysa ara verme zamanı gelmiş demektir. Konuyu bitireceğim diye saatlerce çalışmanın da bi faydası yoktur.
Çalışıyorum Fakat Anlamıyorum Diyenlere
Her hazırlığı yapıyorum, kitabın başına oturuyorum ama hiç bir şey anlamıyorum. Öğrencilerin genelde yarısının karşılaştığı durum budur. Yeni kelimeler, formüller, hesaplar öğrenmek bir hayli zordur. Bu yüzden anlamamak normal. Bu durumlarda hocalardan özel ders almak yararlı olur. Fakat bu dersler genelde ücretli oluyor. Ücretsiz almanın yolu ise internette. Konu anlatım videoları izleyerek konuyu kavramak daha yararlı olabilir. Bu yüzden interneti oyun, sanal alem dışında kullanmayı da bilmek gereklidir.
Yorumlar
Yorum Gönder