Astronot Kıyafetinin Özellikleri

Resim
   Yaşamakta olduğumuz 21. yüzyıl uzay çağı  olarak bilinmektedir. Uzaya fırlatılan uydular , gönderilen astronotlar , keşfedilen  gezegenler bu yüzyılda teknolojinin gelişmesiyle beraber artmıştır. NASA 'nın ;  Mars 'ta su bulunduğu ve yaşanılabilir olduğu açıklamalarından sonra insanların uzay merakı bir hayli artmış durumda.    Binlerce yıl öncelerden beri insanlar uzayla ilgili araştırmalar yapmışlar. Teleskopları icat ederek gezegenleri ve yıldızları daha yakından incelemişler. Bir gün insanoğlunun Dünya 'ya 384.400 km uzaklıktaki Ay 'a ayak basmasının imkansız olduğunu düşünmüş olabilirler. Fakat insanoğlu 55.000.000 km uzaklıktaki Mars 'a araç yollamış ve Mars 'ı oradaymış gibi rahatça gezmiş. Bunlar 2.000   yıl önce yaşamış insanlara göre imkansız olaylar. Ta ki bizim imkansız gördüğümüz uzayda yaşamak gibi.. Belki 2500 lü senelerde insanoğlu tamamen Mars 'a yerleşecek, gösterişli yapılar, yapay okyanuslar, denizler, g...

Tiroksin Hormonu

Tirozin amino asitinden türemiş olan ve yapısında iyot bulunduran bir hormondur. Vücuttaki metabolik hızın ayarlanmasında doğrudan görev yapar. Vücudun tüm hücrelerine etki ederek O2 kullanımını artırır ve daha hızlı enerji üretilmesini sağlar. Büyüme ve gelişme sırasında protein sentezini hızlandırır. Nabız ve tansiyonun artmasına neden olur.

Tiroksin salgılanması hipotalamus ve hipofiz bezi tarafından kontrol edilir. Hipotalamusun salgıladığı salgılatıcı hormon (TRH) hipofiz bezini uyarır. Hipofiz bezinden salgılanan TSH hormonu da tiroit bezini uyararak tiroksin hormonunun salgılanmasını sağlar. Kanda artan tiroksin hormonu, negatif geri bildirim mekanizması ile ön hipofizden TSH salınmasını ve hipotalamustan TRH salınmasını engelleyerek daha fazla tiroksin üretilmesini durdurur.

Tiroksin hormonu iyot içerdiği için, iyot eksikliğinde tiroit bezi yeterince tiroksin hormonu üretemez. Bu durumda hipofiz bezi daha fazla TSH üreterek tiroit bezini uyarır ve tiroit bezinin büyümesine neden olur. Bu durum guatr hastalığı olarak adlandırılır. Guatr hastalarında metabolizma yavaşlar, yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk, derinin pullanması, kas güçsüzlüğü gibi belirtiler görülür. İleri aşamada vücutta şişlikler oluşur ve miksodem denilen hastalık ortaya çıkar.

Gelişme döneminde tiroksin hormonunun az salgılanması sonucu büyüme yetersizliği ve zekâ geriliğinin görüldüğü kretenizim hastalığı ortaya çıkar.

Tiroksin hormonunun fazla salgılanması sonucu, iç guatr (graves, zehirli guatr) adı verilen hastalık ortaya çıkar. Bu kişilerde aşırı yorgunluk, uykusuzluk, kilo kaybı, sinirlilik hali, ellerde titreme, göz kürelerinin dışarı fırlaması, aşırı terleme gibi belirtiler gözlenir. Bu tip hastalarda, halk arasında atom tedavisi olarak bilinen tedavi sürecinde radyoaktif iyotla tiroit bezi küçültülür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Darkorbit Uridium Kasma Taktiği

Astronot Kıyafetinin Özellikleri

Fosforilasyon Çeşitleri