Fotosentez Nedir
Yeryüzündeki yaşam güneşten gelen enerjiye bağlıdır. Fotosentez ışık enerjisini kullanabilen tek biyolojik olaydır. Fotosentetik organizmalar, güneşten gelen ışık enerjisini kullanarak organik madde sentezlerler ve ışık enerjisini bu maddelerdeki kimyasal enerjiye dönüştürürler. Karbondioksit, su ve güneş enerjisi kullanılarak özümleme ile organik maddelerin sentezlendiği olaya fotosentez adı verilir. Biyosferde en önemli enerji dönüşümü fotosentezle gerçekleştirilir.
Fotosentetik organizmaların büyük çoğunluğunu bitkiler oluşturur. Klorofil gibi özel pigmentlere sahip bitkiler, algler ve bazı bakteriler, güneşin ışık enerjisini organik besin maddelerindeki kimyasal bağ enerjisine dönüştürür. Yeryüzündeki canlıların büyük çoğunluğu, enerji ihtiyaçlarını karşılamak için doğrudan veya dolaylı olarak fotosenteze bağımlıdırlar.
Fotosentetik ototroflar, hücresel faaliyetleri için enerji kaynağı olarak, sentezledikleri organik besinlerde depolanan kimyasal enerjiyi doğrudan kullanırlar. Organik besinlerini kendi sentezleyemeyen ve dışarıdan hazır olarak alan heterotrof (tüketici) canlılar ise, dolaylı olarak fotosenteze bağımlıdırlar. Bu canlıların, organik madde ihtiyaçları ototroflardan ya da ototrofları yiyen heterotrofların besin kaynağı olarak kullanılmasıyla karşılanır. O halde fotosentez, canlılar dünyasının neredeyse tümünü doğrudan ya da dolaylı yoldan besleyen tek biyolojik olaydır.
Fotosentezle organik maddelerin üretilmesinde minerallere ihtiyaç vardır. Bitkiler bu mineralleri kökleri ile topraktan alır. Azotça fakir topraklarda yaşayan böcekçil bitkiler, ihtiyaç duydukları azotu böceklerden; enerji ihtiyaçlarını ise fotosentezle ürettikleri organik besinlerden karşılar. Böcekçil bitkiler fotosentez yaptıklan için ototrof azot ihtiyacını dışandan karşıladıkları için de heterotroftur.
Günümüzde enerji üretmek için kullanılan, doğal gaz, petrol ve kömür gibi bütün fosil yakıtların kaynağı da fotosentetik organizmalardır. Fosil yakıtlann kullanımına ve yeşil alanların azalmasına bağlı olarak CO2 gazının artışı atmosferde sera etkisi yaratır. Atmosferdeki CO2, güneşin ısısını yakaladığı için CO2'deki bu artış küresel ısınmaya yol açar. Küresel ısınma, dünya iklimini ve atmosferin kimyasal yapısını etkileyerek bir çok canlı türünün azalmasına neden olur. Fotosentetik canlılar ise muhteşem mekanizmaları sayesinde bu olumsuz etkilere karşı tampon görevi yaparak atmosferdeki CO2 oranının dengelenmesinde önemli rol oynar.
Yorumlar
Yorum Gönder